Namodeluj si svůj elektroenergetický mix ČR v on-line zdarma aplikaci app.energy-mix.cz

  • Jaký je Váš preferovaný mix energetických zdrojů ČR?
  • Není Vám jedno, jakým směrem se ubírá česká elektroenergetika?
  • Chcete znát nezpochybnitelná zásadní fakta v nepřehledné mediální smršti názorů, zda-li mohou soláry a větrníky nahradit stabilní zdroje?
  • Chcete raději více solárů, větrníků, akumulátorů, jádra nebo ponechat uhlí?
  • Nebo budete akceptovat časté odpojování od sítě, když nezasvítí a nezafouká, a závislost na dovozu elektřiny a plynu?

V naší aplikaci máte možnost si namodelovat vámi preferovaný energetický mix. Na skutečných datech uvidíte realitu svého oblíbeného scénáře. Spočítá Vám dny bez proudu, celkové emise CO2,eq z elektřiny (ty dnes tvoří 40 % veškerých emisí ČR) i přibližné investiční náklady.

Důležité je zde pochopit to, co většina ekologických aktivistů a některých politiků bohužel nechápe, že veškerá dnešní akumulační kapacita ČR (tj. všech přečerpávacích elektráren, bateriových úložišť a vodíkových článků) vystačí pokrýt spotřebu maximálně 11% republiky  po dobu 5 hodin. Jinými slovy: polední solární elektřinu musíme spotřebovat taktéž v poledne, jinak je nám k ničemu. Ani nepředstavitelně masivní investice do baterií tento fakt nezmění, jelikož stále 99 % světové akumulované elektřiny (a naše země není žádnou výjimkou) je v přečerpávacích vodních elektrárnách (máme celkem 5 GWh) a česká vláda žádnou další bohužel neplánuje. Baterie a vodík v tom (zatím) hrají zcela zanedbatelnou roli a jakákoliv “akumulace z léta do zimy” je spíše sci-fi nežli brzkou realitou (stejně tak různé blázniviny typu Energy Vault). Jako ekolog jsem přesvědčen, že naše přečerpávačka PVE Dlouhé stráně je nesrovnatelně méně škodlivá životnímu prostředí ve srovnání s 3700 kamionů baterií, odpovídající stejné akumulaci.

Ovládání naší app.energy-mix.cz snad zvládne i laik po zhlédnutí vtipného YouTube Návodu. Nutno podotknout, že tato tvrdá data nemohou být nijak ovlivněna politickými názory, jsou to prostě výkony všech českých elektráren každou hodinu roku 2019.

Ačkoliv ČEPS počítá s nárůstem spotřeby o 60% v roce 2040, pro jednoduchost naivně předpokládejme, že naše spotřeba nevyroste, navzdory plánům vlády a EU zakázat spalovací auta (nahradit je elektromobily) a uhlí v domácnostech nahradit tepelnými čerpadly. V naší aplikaci sami uvidíte, že v situaci, kdy uzavřeme všechny naše uhelné elektrárny (dle různých politiků v letech 2030-36) a budeme je chtít nahradit pouze soláry, větrníky a (např. za zimních inverzí) plynem, tedy všechny ostatní zdroje ponecháme beze změny, budeme muset v aplikaci uvést do provozu 10x více solárů, 20x více větrníků, 3x více plynových elektráren (vztaženo k roku 2019) a roční spotřeba plynu vzroste o 30 %. Aplikace Vám spočítá snížení emisí CO2,eq z elektroenergetiky o cca 80 %, což jsme chtěli, ale za náklady cca téměř 900 mld. Kč. K tomu je třeba přičíst dle ČEPS minimálně 400 mld. Kč k posílení sítí pro tyto občasné zdroje energie, což náš model ale nezahrnuje. Suma sumárum, je to veškerý roční státní rozpočet. Nutno podotknout, že do roku 2036 nelze v ČR stihnout zprovoznit žádný nový jaderný zdroj, a paroplynový jen s velkými obtížemi. Pokud vám tato představa přijde děsivá (mně tedy rozhodně ano), můžete se rozhodnout naopak pro jaderný scénář. Pouhé zdvojnásobení jaderného výkonu ČR (tj. dostavba Dukovan a Temelína za cca 680 mld. Kč) by všechny tyto OZE a uhlí zcela nahradila, snížila spotřebu plynu na cca polovinu, umožnila by pokračovat v lukrativním prodeji elektřiny Německu a Rakousku v dobách zimních inverzí a masivně snížila naši závislost na dovozu solárů z Číny a plynu odevšad. Stojí za zmínku, že zatímco do OZE ročně teče 40 mld. Kč už cca 15 let, investice do jádra od poloviny 90. let nebyly žádné. Optimální volbou se zdá být nějaký kompromis – naše společná volba, jelikož soláry někdy vhodně kompenzují denní nárůsty spotřeby o 20 %. Uvidíte ale také sami, že bez uhlí i bez jádra (tj. ve stopách německé Energiewende) bychom potřebovali téměř 100x více OZE než dnes, pokud bychom tedy nebrali zimní noční elektřinu od sousedů, bez které se Německo vůbec neobejde. Každý stát EU totéž ale principiálně dělat nemůže. Můžete se také rozhodnout akceptovat nepravidelné (zimní, noční) blackouty nebo masivně navýšit počet přečerpávacích vodních elektráren (které ale vláda vůbec neplánuje). Opět, je to volba nás všech. Přehled některých mediálně-oblíbených scénářů najdete na konci naší knížky https://www.academia.cz/edice/kniha/male-modularni-reaktory, sumarizováno v této tabulce.

Přejeme Vám poučení a zábavu, fyzikové Václav Sedmidubský (vaclav@sedmidubsky.cz) a Mgr. Jan Horáček, dr. és sc. DSc (horacek@ipp.cas.cz)